Jakie są najlepsze dodatki do burgerów?

Wyobrażając sobie klasycznego burgera najczęściej mamy przed oczami bułkę, ser, kotleta, sałatę, cebulę i pomidora. Są to podstawowe składniki, doskonale wszystkim znane, a w szczególności tym, którzy uwielbiają burgery. Dodatków to tych dań z fast foodów może być jednak znacznie więcej. Co warto jeszcze dodać do burgera, aby był on smaczniejszy?

Serowe dodatki do burgerów

Ważnym składnikiem każdego burgera jest ser. Odpowiednio dobrany i delikatnie stopiony nie tylko będzie uatrakcyjniał smak posiłku, ale także świetnie połączy wszystkie składniki. Bardzo dobrze sprawdzi się tutaj burrata – ser pochodzący z Apulii, który w konsystencji i smaku jest podobny do mozzarelli. Wyróżnia go jednak aksamitna, słodkawa śmietanka, która z niego wypływa po przecięciu. Kolejnym świetnym dodatkiem serowym może być manchego, czyli długo dojrzewający hiszpański ser, który wytwarzany jest z mleka owcy Manchega. Do burgerów można także dodać halloumi, półtwardy cypryjski ser z mleka koziego, krowiego i owczego. Charakteryzuje się białym kolorem i elastyczną konsystencją.

Wędliny w burgerze

Jeśli chodzi o wędliny w burgerach, to najczęściej w myślach pojawia się boczek. Warto jednak wiedzieć, że restauracje, które serwują swoim gościom burgery we Wrocławiu, dodają jeszcze inne smaczne składniki. Jednym z nich jest lardo, czyli typowy dla centralnych Włoch przysmak, który robiony jest z tłuszczu wieprzowego i soli z dodatkiem rozmarynu oraz czosnku. Chorizo z kolei to lekko pikantna, peklowana kiełbasa, w której można wyczuć posmak papryki. Nie można zapominać o innym włoskim klasyku, czyli salami piccante spianata, który produkowany jest z mielonej wołowiny i kostek tłuszczu.

Warzywa i owoce w burgerach

Owoce w burgerach? Tak! Wszelkie rekordy popularności bije awokado ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Idealnie wkomponuje się w burgera w stylu meksykańskim. Ponadto świetnym dodatkiem może być jeszcze czerwona kapusta, kimchi, a także boczniaki, czy pieczarki portobello. Z kolei liście shiso, które znane są również pod nazwą pachnotka, dodadzą wspaniałego aromatu. Ich smak przypomina połączenie mięty, jabłka, kminu rzymskiego i kopru.

Najlepsze sosy do burgerów

Istotnym dodatkiem burgerów są niewątpliwie sosy i dipy. Możliwości łączenia smaków jest mnóstwo. Jeśli stawia się na klasyczne, to warto wybrać wysokiej jakości ketchup, który nada burgerowi wyrazistości. Świetnie sprawdzi się również salsa, która będzie przygotowana na jego bazie. Jeśli danie ma mieć słodki posmak, można wykorzystać ananasowe chutney albo sos tysiąca wysp. Do nadania pikanterii burgerowi dodać można sos BBQ lub wasabi. Intensywniejszy smak wydobędzie z przekąski także indyjskie curry.

Sałaty w burgerach

Ostatnim, ale bardzo istotnym dodatkiem są sałaty. Do burgerów warto wybierać te, które są kruche i twarde, jak np. iceberg, sałata rzymska lub lodowa. Ta ostatnia bardzo dobrze sprawdzi się w meksykańskich daniach. Sałaty, które mają delikatne liście, szybko więdną po zetknięciu z gorącym kotletem, zatem powinno się omijać roszponkę i rukolę.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Ile głosów: 1

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?