Owoce suszone naturalnie – jak je wykorzystać w kuchni?

Artykuł zrealizowany z udziałem partnera.

Daktyle, śliwki i morele suszone naturalnie to zdrowa przekąska, którą warto włączyć do diety ze względu na obecność błonnika, witamin, mikroelementów, a także znakomity smak i aromat. Suszone owoce wchodzą w skład przepisów na dania kuchni arabskiej i orientalnej, zarówno wegetariańskie, jak i zawierające dodatek np. kurczaka. Jak zrobić pyszne danie z kaszą kuskus i morelami?

Daktyle, śliwki i morele suszone naturalnie to zdrowa przekąska, którą warto włączyć do diety ze względu na obecność błonnika, witamin, mikroelementów, a także znakomity smak i aromat. Suszone owoce wchodzą w skład przepisów na dania kuchni arabskiej i orientalnej, zarówno wegetariańskie, jak i zawierające dodatek np. kurczaka. Jak zrobić pyszne danie z kaszą kuskus i morelami?

Wypróbuj tajin – marokański garnek do duszenia

W  tajine przyrządza się tradycyjne danie marokańskie, które swoją nazwę zaczerpnęło od naczynia. Spotkamy kilka wersji nazewnictwa zarówno naczynia, jak i dania np. tajine, tagine, tadżin i każda jest prawidłowa. Podstawowym składnikiem potrawy gotowanej w tym naczyniu jest mięso lub ryba, a także ryż bądź kasza. Często dodaje się morele suszone naturalnie na słońcu. Wszystkie składniki dusi się w sosie własnym z warzywami i aromatycznymi przyprawami pod stożkowatą przykrywką.

Wariacji dania tajine jest wiele, praktycznie w każdym regionie gotowało się odrobinę inaczej. Nie istnieje więc jeden przepis z dokładną listą składników. Wszystkie warianty łączy jedno i jest to długie duszenie składników, które pod przykryciem łączą się smakami i nabierają soczystości oraz miękkości.

To niespieszny styl gotowania, które określa się jako slow food. Od zawsze jednak, bez względu na kulinarne trendy, z przygotowaniem tajine idzie w parze cierpliwość. Trzeba poświęcić kilka godzin, za to efekt jest wart każdego czekania.

Sposób Barberów na danie jednogarnkowe

Potrawy z tajine, a szczególnie mięso, są soczyste, aromatyczne, miękkie i po prostu rozpływają się w ustach. Co dzieje się pod pokrywką? Garnek od innych glinianych naczyń do gotowania wyróżnia konstrukcja. Tajine składa się z dwóch części: glinianej podstawki oraz pokrywki, wykonanej w kształcie stożka.

Na szczycie kominka znajduje się otwór, przez który w trakcie gotowania wydostaje się smużka pary. Specjalna budowa garnka sprawia, że część pary osiada na pokrywce i powraca do wewnątrz. To właśnie sprawia, że dania są takie soczyste i znakomicie podduszone.

Tajine to naczynie do gotowania potraw jednogarnkowych. Niemal w każdej kulturze znajdziemy przepisy na eintopf np. treściwe zupy, gulasze czy nasz polski, wspaniały bigos. Patent na tajine opracowali Barberzy, dostosowując kształt naczynia do swoich ówczesnych potrzeb. Oryginalnie garnek wstawiało się na palenisko lub na specjalną podstawkę z rozżarzonymi węglami jak nasz żeliwny kociołek.

Soczyste i aromatyczne dania z morelami

Morele suszone naturalnie to podstawa dania na tajine z suszonymi owocami. Potrzeba kilku kawałków kurczaka i mnóstwa przypraw: kurkuma, szafran, imbir, cynamon, ostra papryka, kolendra, sok z cytryny i miód. Potrawę podaje się z kaszą kuskus. W przepisie jest 12-15 suszonych moreli, które podczas duszenia nasiąkają aromatami i pęcznieją od sosu. Warto wykorzystać ekologicznie suszone owoce z pewnego źródła (najlepiej bez siarki), by konserwantami nie zepsuć smaku tradycyjnej potrawy.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Ile głosów: 0

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?