Owoce w syropie w sam raz na nadchodzącą jesień

Za czym tęsknimy jesienią? Oczywiście za letnim ciepłem i niezwykłymi smakami. Ten klimat można zatrzymać dzięki aromatycznym przetworom jak owoce w syropie. Co sprawia, że są one tak dobre na jesienną pogodę?

Dodatek do herbaty i kawy

Jesienią częściej niż latem sięgamy po rozgrzewające herbaty, a ich smak warto wzbogacić soczystymi owocami w smakowitej zalewie. Owoce w syropie to świetny zamiennik dla białego cukru – przetwory tak samo dobrze słodzą herbatę, ale zawierają tylko naturalne cukry, dzięki czemu są zdrowsze.

Do czarnej herbaty pasuje niemalże wszystko, wystarczy wybrać odpowiedni smak – jeśli lubimy słodkości, świetnie sprawdzi się na przykład malinowy syrop z kawałkami owoców albo pomarańcze w miodzie, kwaskowy posmak nadadzą cytrynki i limonki w naturalnej zalewie, amatorom pikantnych napojów przypadną do gustu cytrynki z imbirem.

Owoce w syropie pasują także do kawy. Tutaj najlepsze są przetwory z dodatkiem alkoholu, jak cytrynki w rumie od Eterno, oraz owoce w zalewie z korzennymi przyprawami, na przykład pomarańcze z imbirem lub cytrynki z cynamonem.

Owoce do drinków

Jesienną imprezę uatrakcyjnią drinki z owocową wkładką. Owoce w syropie są w dużych kawałkach, dzięki czemu bez problemu da się nimi przyozdobić szklankę, a ich charakterystyczny smak sprawi, że drink będzie smakował zupełnie inaczej niż ze świeżą cytryną albo pomarańczą.

Sam syrop też można wykorzystać jako dodatek do drinku, choć warto mieć na uwadze, że niektóre syropy już zawierają mocny alkohol jak rum albo spirytus.

Owoce w cieście

Owoce w syropie to sprawdzony sposób na to, by ożywić smak prostych, jesiennych ciast. Szczególnie dobrze pasuje taki owocowy dodatek do ciast suchych, o grubej konsystencji – gęsty sok z owoców lekko zmiękczy i nawilży ciasto, ale nie na tyle, by zmieniło się ono w nieapetyczną papkę.

Do ciast świetnie się nadają cytrynki w syropie, maliny, limonki, wiśnie, pomarańcze, można też zmieszać dwa różne smaki, układając na grubym, kruchym spodzie na przykład wiśnie w rumie i czerwone pomarańcze w gęstym syropie.

Owoce można też umieścić w rogalikach z ciasta francuskiego – tutaj wykorzystujemy dobrze odsączone kawałki na przykład wiśni albo malin, a upieczone ciasteczka dekorujemy niewielką ilością gęstego syropu.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Ile głosów: 1

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?