Po czym poznać dobre garnki emaliowane?

Dobre garnki emaliowane mają mnóstwo zalet! Powłoka emaliowana jest bardzo trwała, odporna na uszkodzenia mechaniczne, ale przede wszystkim: bezpieczna! Emalia nie wchodzi w reakcję z żywnością, jest wolna od kadmu, ołowiu, BPA i innych szkodliwych substancji. Dzięki temu garnki emaliowane są doskonałe do gotowania dla alergików, dzieci i osób starszych! Emaliowana powłoka jest w dodatku bardzo higieniczna. Jednolita i gładka zapobiega rozwojowi bakterii i innych drobnoustrojów, a w dodatku jest łatwa do utrzymania w czystości. To nie koniec zalet naczyń emaliowanych! Dobre garnki emaliowane mają bardzo dużą odporność na wysokie temperatury oraz na kwaśne potrawy. Dodatkowo bez obaw możesz pozostawić jedzenie w garnku na dłużej, nie zmieni to jego smaku i jakości.

Dobre garnki emaliowane mają mnóstwo zalet! Powłoka emaliowana jest bardzo trwała, odporna na
uszkodzenia mechaniczne, ale przede wszystkim: bezpieczna! Emalia nie wchodzi w reakcję z żywnością,
jest wolna od kadmu, ołowiu, BPA i innych szkodliwych substancji. Dzięki temu garnki emaliowane są
doskonałe do gotowania dla alergików, dzieci i osób starszych! Emaliowana powłoka jest w dodatku
bardzo higieniczna. Jednolita i gładka zapobiega rozwojowi bakterii i innych drobnoustrojów, a w
dodatku jest łatwa do utrzymania w czystości. To nie koniec zalet naczyń emaliowanych! Dobre garnki
emaliowane mają bardzo dużą odporność na wysokie temperatury oraz na kwaśne potrawy. Dodatkowo
bez obaw możesz pozostawić jedzenie w garnku na dłużej, nie zmieni to jego smaku i jakości.

Jak wybrać dobry garnek emaliowany?

Grubość korpusu

To punkt na który szczególnie należy zwrócić uwagę przy wyborze garnka! Stalowy korpus garnka
powinien mieć grubość minimum 1 mm. Tymczasem większość tanich garnków w dyskontach mają
ledwie połowę tego. Cienkie garnki emaliowane sprawiają że potrawy łatwo przywierają, a naczynia
bardzo szybko tracą temperaturę. Łatwo można poznać różnicę między garnkami, te z cienkiej blachy
będą o wiele lżejsze. Aby poznać dokładne grubości korpusów garnków emaliowanych poszczególnych
marek, skontaktuj się z producentem!

Powłoka

Powłoka jak można się domyślić jest równie ważna co korpus. Garnek powinien być pokryty minimum
dwiema emaliowanymi powłokami, aby korpus był prawidłowo osłonięty. Ważna tu jest również jakoś
powłok, którą trudno poznać w sklepie. Warto w związku z tym polegać na renomowanych markach i nie
kupować naczyń nieznanego pochodzenia w podejrzanie korzystnych cenach.

Sprawdzone garnki emaliowane

Jeżeli szukasz pewnych garnków, o odpowiednio grubym korpusie i wysokiej jakości powłokach
emaliowanych znajdziesz je z pewnością w czeskiej marce Belis.

Naczynia emaliowane Belis są wykonane z korpusu o grubości minimum 1,2 mm, a są również
wyjątkowe kolekcje, które mają aż 2 mm! Stalowy korpus garnków Belis pokryty jest dwukrotnie
wysokiej jakości powłoką emaliowaną. Emalia przed nałożeniem na garnek przechodzi szereg prób i
testów jakości, pomaga to wyeliminować ryzyko błędów produkcyjnych. Ostatecznie dzięki temu marka
Belis unika pojawiania się w garnku odprysków i pęknięć.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Ile głosów: 1

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?