![](https://jakgotowac.pl/wp-content/uploads/2021/05/adobestock_2109765051-667x445.jpeg)
Niestrawność to nieprzyjemna dolegliwość, która może zaburzyć nasze skupienie i sprawić, że nie będziemy mieli na nic chęci. Uczucie ciężkości w żołądku, wzdęcia, odbijanie, to wszystko może wiązać się z faktem, że nasz organizm nie potrafi sobie poradzić ze strawieniem pewnych pokarmów. Niestrawność może spotkać każdego, a aby jej uniknąć, należy zwracać uwagę na to, co jemy. Warto także wiedzieć, jakie potrawy najczęściej powodują niestrawność.
Jakie są objawy niestrawności?
Do objawów niestrawności zaliczamy:
- uczucie ciężkości, przepełnienia, przelewanie się pokarmu w żołądku;
- ból lub pieczenie w nadbrzuszu;
- zgaga, odbijanie;
- wzdęcia;
- gazy;
- biegunki;
- nudności i wymioty;
- uczucie cofania się pokarmu.
Oczywiście nie wszystkie objawy niestrawności muszą wystąpić u każdego. Najpowszechniejsze z nich to uczucie ciężkości, ból brzucha, wzdęcia i odbijanie.
Niestrawność spowodowana złą dietą jest najłatwiejsza do wyleczenia, gdyż wystarczy zmienić sposób żywienia, aby poprawić perystaltykę jelit i wyeliminować objawy. Jeżeli jednak pojawia się często i bez konkretnej przyczyny, warto zgłosić się do lekarza.
Produkty, które powodują niestrawność
Niektóre potrawy, pomimo tego, że są smaczne, mogą powodować objawy niestrawności, dlatego warto pomyśleć o wyeliminowaniu ich z diety. Poniżej przedstawiamy produkty, które często są przyczyną problemów z układem pokarmowym.
Czosnek
Produkt wyróżniający się wyjątkową wartością odżywczą, nazywany mianem naturalnego antybiotyku, stosowany zarówno w przypadku przeziębień, jak i do poprawiania smaku potraw. A jednak czosnek zawiera także substancje FODMAP, czyli krótkołańcuchowe węglowodany, które mogą powodować problemy trawienne u niektórych osób. W czosnku znajdziemy również fruktany, często potęgujące dolegliwości u osób z zespołem jelita drażliwego. Podobne problemy może wywoływać cebula.
Grzyby
Osoby, które mają wrażliwy żołądek, powinny rezygnować ze spożywania grzybów, gdyż często powodują one uczucie ciężkości. Przy spożyciu zbyt dużej ilości grzybów problemy z układem pokarmowym mogą pojawić się u każdego, także u osób całkowicie zdrowych.
Tłuste potrawy
Stanowią chyba najczęstszą przyczynę niestrawności. To właśnie dlatego tak często dyspepsja towarzyszy nam po zjedzeniu potraw typu fast food. Po zjedzeniu bardzo tłustego posiłku cierpieć mogą także osoby zdrowe, dlatego należy ograniczać tego typu produkty.
Jabłka
Jabłka to lekkie i odżywcze owoce, a jednak i one mogą powodować pewne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Na szczęście problemy w postaci ciężkości w żołądku, wzdęć i gazów, zdarzają się zazwyczaj tylko przy spożyciu dużych ilości tego owocu.
Walka z niestrawnością nie musi być trudna, jednak warto postawić na dobre nawyki i unikać produktów, które mogą powodować wzdęcia i uczucie ciężkości. Warto wiedzieć, że podane produkty nie u każdego muszą wywoływać objawy niestrawności, jednak warto na nie uważać, a jeżeli po ich spożyciu problemy się pojawią, najlepiej w miarę możliwości wyeliminować je z jadłospisu.