Mówiąc o pizzy zwykle mamy na myśli jej najpopularniejszą poza granicami Włoch postać – na tradycyjnym lub grubym cieście, z dużą ilością dodatków. Pizza jednakże nie jedno ma imię i we Włoszech występuje w co najmniej kilku wariantach.
Sekret najlepszej pizzy
Tajemnicą idealnej pizzy jest dobór składników, ale też technika wykonania. Ta z kolei różni się w zależności od regionu, tradycji i… kucharza. Kluczowe są także proporcje, w jakich stosuje się mąkę, wodę i sól.
Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego niż stworzenie ciasta do pizzy. Wbrew pozorom opracowanie idealnej receptury to prawdziwa sztuka, której tajników od lat strzegą włoscy kucharze dumni ze swoich osobistych, autorskich sposobów jej przyrządzania.
Popularne rodzaje włoskiej pizzy
Pizza rzymska to cienki, chrupiący placek z dodatkami. W podstawowej wersji jest to sos pomidorowy, ser oraz świeża bazylia. Często spotykana także z szynką parmeńską, rukolą pomidorami i świeżymi ziołami.
Sycylijska pizza jest sprzedawana na kawałki, w niczym nie przypomina delikatnego i cienkiego rzymskiego placka. Grube ciasto z dużą ilością sera, dodatków i sosu pomidorowego krojone jest często w… kostki, szczególnie w Mediolanie.
Pizza neapolitańska ma charakterystyczne, „napuchnięte” i chrupiące brzegi oraz bardzo cienkie, wilgotne, nieco lejące ciasto w środku, które piecze się tylko przez kilkadziesiąt sekund. Podawana z pomidorami San Marzano i mozzarellą Di Bufala. Ciasto koniecznie wyrabia się ręcznie i pod żadnym pozorem nie może być wałkowane.
Calzone to z kolei pizza przypominająca nieco… pieroga. Zawinięte ciasto wypełnione nadzieniem powstało ze skrzyżowania różnych włoskich tradycji.
Włoska pizza w sercu Śląska
Szukając włoskich smaków, warto skierować kroki do pizzerii Dominium na katowickiej starówce. W Pizzeriach Dominium oprócz tradycyjnej pizzy zjemy także pizzę premium, czyli placek w prawdziwym włoskim stylu. W niektórych dostępnych wariantach sos pomidorowy zastąpiono oliwą z oliwek lub białym sosem – niesamowite wrażenia kulinarne gwarantowane! Wybierając się z pizzerii w Katowicach w podróż do Zatoki Neapolitańskiej, wypróbuj pizzę Bianco Verde z pesto z rukoli, gruszką, szpinakiem i kozim serem lub bestseller – pizzę Toscana z mozzarellą, pomidorami, rukolą i prosciutto crudo. To dopiero początek długiej listy włoskich specjałów czekających w pizzerii Dominium na Staromiejskiej 12! Dwupoziomowa pizzeria w samym sercu turystycznego rynku to miejsce idealne na popołudniowy relaks w południowym stylu.
Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/katowice
Materiał sponsorowany