Jak i ile gotować bataty (słodkie ziemniaki)

Bataty lub jak kto woli słodkie ziemniaki, były uprawiane w Ameryce Południowej już 5000 lat temu. Są fantastycznym urozmaiceniem diety i zamiennikiem zwykłych ziemniaków, ponieważ są dużo bardziej odżywcze. Obfitują w witaminę A, B5, B6, C, E, a także sód, wapń, mangan, fosfor i potas. Bataty są bardzo uniwersalne, dlatego też możemy je wykorzystać w wielu różnych kuchniach. Istnieje wiele sposobów na ich przyrządzenie, jednak ja opiszę mój ulubiony – pieczenie.

Jak gotować bataty

W przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków nie musimy obierać batatów, dlatego przed pieczeniem musimy je tylko dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a potem osuszyć. Następnie możemy je pokroić jak klasyczne frytki lub piec w całości (przed pieczeniem w całości musimy kilka razy nakłuć nasz produkt widelcem). Po tej czynności przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószamy je  solą, pieprzem, tymiankiem lub innymi ziołami według uznania. Następnie skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika.

Ile gotować bataty

 Bataty umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni i pieczemy około 20 minut (w przypadku pieczenia w całości musimy kontrolować ich miękkość widelcem i trzymać je dłużej, około 45 – 60 minut). 

Jak podawać bataty

Jeśli chodzi o możliwości podawania batatów, to ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Frytki z batatów będą świetnie pasować jako dodatek do dań mięsnych lub sałatek. Moim ulubionym sposobem podania batatów pieczonych w całości jest przekrojenie ich na pół, a następnie posypanie ich ulubionymi dodatkami (w moim przypadku są to siekane nerkowce z suszoną żurawiną, co daje nam niebanalne połączenie). Smacznego!

Najczęściej zadawane pytania

  • Jak długo gotować bataty?
    Czas gotowania batatów zależy od sposobu przygotowania. W przypadku gotowania w wodzie, bataty gotuje się około 20-30 minut, na parze około 30 minut, a podczas pieczenia w piekarniku od 20 do 30 minut.
  • Jakie przyprawy dodać do batatów?
    Bataty można doprawić na wiele sposobów, w zależności od preferencji smakowych. Do gotowanych batatów można dodać masło, sól i pieprz, a także ulubione zioła. Do pieczonych batatów można dodać cukier brązowy, cynamon i imbir, aby nadać im słodki smak.
  • Jakie składniki pasują do batatów?
    Bataty świetnie komponują się z różnymi składnikami, w zależności od sposobu przygotowania. Do gotowanych batatów można dodać masło i zioła, a do pieczonych batatów idealnie pasują orzechy, kwaśna śmietana i jogurt.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 3.7 / 5. Ile głosów: 3

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?

Ostatnio wyszukiwane frazy:

  • https://jakgotowac pl/jak-i-ile-gotowac-bataty-slodkie-ziemniaki/