
Bataty lub jak kto woli słodkie ziemniaki, były uprawiane w Ameryce Południowej już 5000 lat temu. Są fantastycznym urozmaiceniem diety i zamiennikiem zwykłych ziemniaków, ponieważ są dużo bardziej odżywcze. Obfitują w witaminę A, B5, B6, C, E, a także sód, wapń, mangan, fosfor i potas. Bataty są bardzo uniwersalne, dlatego też możemy je wykorzystać w wielu różnych kuchniach. Istnieje wiele sposobów na ich przyrządzenie, jednak ja opiszę mój ulubiony – pieczenie.
Jak gotować bataty
W przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków nie musimy obierać batatów, dlatego przed pieczeniem musimy je tylko dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a potem osuszyć. Następnie możemy je pokroić jak klasyczne frytki lub piec w całości (przed pieczeniem w całości musimy kilka razy nakłuć nasz produkt widelcem). Po tej czynności przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószamy je solą, pieprzem, tymiankiem lub innymi ziołami według uznania. Następnie skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika.
Ile gotować bataty
Bataty umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni i pieczemy około 20 minut (w przypadku pieczenia w całości musimy kontrolować ich miękkość widelcem i trzymać je dłużej, około 45 – 60 minut).
Jak podawać bataty
Jeśli chodzi o możliwości podawania batatów, to ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Frytki z batatów będą świetnie pasować jako dodatek do dań mięsnych lub sałatek. Moim ulubionym sposobem podania batatów pieczonych w całości jest przekrojenie ich na pół, a następnie posypanie ich ulubionymi dodatkami (w moim przypadku są to siekane nerkowce z suszoną żurawiną, co daje nam niebanalne połączenie). Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
- Jak długo gotować bataty?
Czas gotowania batatów zależy od sposobu przygotowania. W przypadku gotowania w wodzie, bataty gotuje się około 20-30 minut, na parze około 30 minut, a podczas pieczenia w piekarniku od 20 do 30 minut. - Jakie przyprawy dodać do batatów?
Bataty można doprawić na wiele sposobów, w zależności od preferencji smakowych. Do gotowanych batatów można dodać masło, sól i pieprz, a także ulubione zioła. Do pieczonych batatów można dodać cukier brązowy, cynamon i imbir, aby nadać im słodki smak. - Jakie składniki pasują do batatów?
Bataty świetnie komponują się z różnymi składnikami, w zależności od sposobu przygotowania. Do gotowanych batatów można dodać masło i zioła, a do pieczonych batatów idealnie pasują orzechy, kwaśna śmietana i jogurt.