
Kraby to skorupiaki, które wykorzystuje się głównie w kuchni azjatyckiej. Zamieszkują Ziemię od ponad 200 milionów lat. Stanowią około 20 procent wszystkich poławianych morskich skorupiaków. Istnieje ich kilka tysięcy gatunków i nawet w Polsce możemy spotkać między innymi kraby wełnistoszczypce, brzegowe i amerykańskie. Pozyskanie dobrej jakości kraba może być wyzwaniem, jednak warto się natrudzić, ponieważ jego mięso jest prawdziwym skarbem. Zawiera dużą ilość białka, witaminę B12, witaminę C oraz inne minerały, ale przede wszystkim ma fantastyczny smak.
Jak gotować kraby
Bezpośrednio przed gotowaniem należy włożyć kraba do zamrażalnika na około 20 minut, aby go „uśpić”. Następnie w garnku zagotowujemy wodę i dodajemy szczyptę soli (jeżeli chcemy uzyskać bogatszy smak, możemy dodać również inne przyprawy takie jak pieprz, tymianek, liście laurowe, sok z cytryny). Po tej czynności wsadzamy kraba bezpośrednio z zamrażalnika do gotującej się wody i gotujemy bez przykrycia.
Ile gotować kraby
Czas gotowania będzie się dosyć mocno różnił w zależności od rozmiaru i tego, czy są świeże, czy mrożone. Świeże kraby gotujemy bez przykrycia przez około 10-15 minut, a mrożone krócej, około 4 minut. Jeżeli szczypce zmienią swój kolor na czerwony, to znaczy, że krab jest ugotowany.
Jak podawać kraby
Po ugotowaniu wyjmujemy kraba z wody i możemy go pozostawić na kilka minut, aby przestygł. Następnie wyłamujemy mu szczypce i odnóża oraz przecinamy głowę i wyjmujemy mięso. Ważne, aby jedną z części kraba pozostawić w całości, ponieważ można jej użyć do prezentacji na talerzu, żeby uzyskać efektowną kompozycję. Kraba możemy podać bezpośrednio na talerzu polanego roztopionym masłem i przyprawami lub użyć jego rozdrobnionego mięsa do przyrządzenia sałatki. Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
- Jakie przyprawy dodać do wody podczas gotowania krabów?
Do wody podczas gotowania krabów można dodać różne przyprawy, takie jak sól, pieprz, liście laurowe, kolendrę i cytrynę. - Jak sprawdzić, czy kraby są gotowe?
Kraby są gotowe, gdy ich skorupy zmieniają kolor na czerwony, a mięso staje się białe. - Jak długo można przechowywać gotowe kraby w lodówce?
Gotowe kraby można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.