Domowy fast food, czyli jak przygotować ulubione dania z sieciowych restauracji

Dania serwowane w popularnych sieciach fast-food są niezwykle kuszące. Ich apetyczny wygląd dodatkowo wzbogaca doskonały smak, przez co trudno odmówić sobie przynajmniej sporadycznych wypadów do ulubionej restauracji. Żywność fast-food jest niestety dość kaloryczna, a jej wartość odżywcza mocno ograniczona. Warto więc pokusić się o przygotowanie popularnych dań na szybko we własnym domu. Świeże składniki i brak chemicznych polepszaczy sprawią, że taki posiłek będzie nie tylko równie smaczny, ale również zdrowszy.

Śniadaniowa tortilla

Tortilla to jedno z najczęściej serwowanych dań śniadaniowych typu fast-food. Stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnych kanapek. Jako smaczny i pożywny posiłek doskonale sprawdzi się zwłaszcza tortilla z jajkiem. Przygotowane placki należy cienko posmarować majonezem, a następnie nałożyć liście sałaty, plasterki szynki oraz pomidora. Jajko powinno być ugotowane na twardo i również pokrojone w plasterki. Gotową tortillę wystarczy zwinąć w roladki, a w razie potrzeby owinąć również papierem śniadaniowym i związać sznureczkiem.

Domowe hamburgery

Hamburger to najpopularniejsze danie typu fast-food na całym świecie. We własnej kuchni warto przygotować jego klasyczną wersję, z kotletami, serem i warzywami. Do przyrządzenia domowych hamburgerów koniecznie trzeba dodać ogórka kiszonego i czerwoną cebulę, których wyrazistość podkreśli charakterystyczny smak mięsa i pieczywa. W klasycznym hamburgerze bułka posiada sezamową posypkę, a kotlety powstają z mięsa wołowego. Wystarczy podgrzać pieczywo, opcjonalnie posmarować je masełkiem i nałożyć podgrzany kotlet. Następny należy dodać plasterek sera, sałatę i inne składniki, po czym wysmarować burgera musztardą, ketchupem lub innym sosem. Po przykryciu wierzchnią częścią bułki danie jest już gotowe.

Domowy shake

Shake to jeden z najpopularniejszych deserów serwowanych w sieciach fast-food. Ten lubiany napój mleczny przygotować można także w domu. Doskonale sprawdza się zwłaszcza na upalne dni, zapewniając orzeźwienie i solidną dawkę energii. Na szczególną uwagę zasługuje shake z jagodami, bitą śmietaną i czekoladową polewą. W przeciwieństwie do fast-foodowych milkshake’ów, taki napój zawiera wyłącznie naturalne i łatwo dostępne składniki. W lecie nietrudno znaleźć świeże jagody. Poza sezonem warto natomiast skorzystać z owoców mrożonych, które zachowują większość cennych wartości odżywczych i smakują równie dobrze. Co więcej, na bazie tego prostego przepisu stworzyć można praktycznie dowolny shake owocowy – np. malinowy.

Domowy kebab w bułce

Kebaby serwowane są praktycznie wszędzie – zarówno w popularnych sieciowych knajpach, jak i dworcowych budkach. Przysmak ten warto przygotować w domu, dbając o jakość własnoręcznie zrobionego pieczywa oraz farszu. Kluczowym elementem jest także odpowiedni sos do kebaba. W zależności od upodobań, wykorzystać można do tego łagodny lub pikantny ketchup z dodatkiem majonezu, granulowanego czosnku, ziół prowansalskich, soli i pieprzu. Domowy kebab nie powinien się obyć również bez surówki. Najlepiej przygotować ją z sałaty lodowej, ogórków, pomidorków koktajlowych, kukurydzy, oliwek, cebulki i papryki. Bułki do kebaba wystarczy naciąć, a w środku posmarować sosem i nałożyć surówkę oraz mięso. Część składników warto też dodać na wierzch.

Domowe nuggetsy

Kultowe nuggetsy to po prostu kawałki kurczaka w panierce. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Doskonale smakują w towarzystwie wyrazistego sosu, np. majonezowego, czosnkowego czy miodowo-musztardowego. W domu przygotować można równie pyszną wersję tego przysmaku. Prosty przepis na nuggetsy znajduje się na stronie Kulinarne Przeboje (https://kulinarneprzeboje.pl/nuggetsy/). Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a przy tym szybkie. Wystarczy oczyścić z chrząstek i błonek filety z piersi kurczaka, a następnie pokroić je w kostkę. Zamarynowane przyprawami i olejek mięso musi przeczekać w lodówce ok. godzinę. Warto pamiętać, że domowe nuggetsy powinny zawierać także ciasto naleśnikowe do moczenia kąsków oraz panierkę.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Ile głosów: 1

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?