Mąka migdałowa to produkt wytwarzany z nasion migdałowca zwyczajnego. Drzewo to należy do roślin ciepłolubnych. Nie sposób znaleźć go na naszych terenach, ale powszechnie występuje na terenie Azji. Uprawiany jest również w niektórych zakątkach Europy w okolicach Basenu Morza Śródziemnego. Prawdziwa mąka migdałowa to w 100% dokładnie rozdrobnione migdały. Produkt ten stanowi bardzo zdrowy składnik wielu dań na słodko oraz na słono. Jest również bardzo praktyczny, zważywszy na fakt, że można go spożywać na surowo.
Spis treści:
- Mąka migdałowa – dlaczego jest taka cenna?
- Migdały – źródło witaminy młodości
- Mąka migdałowa – zastosowanie w kuchni
- Mąka migdałowa – gdzie kupić dobrej jakości produkt?
- Mąka migdałowa – czy każdy może ją jeść?
Mąka migdałowa – dlaczego jest taka cenna?
Migdały uważane są za jedne z najzdrowszych orzechów świata. Cechują się bardzo wysoką zawartością NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto zawierają dużą ilość specyficznych roślinnych związków – steroli i polifenoli. Wszystkie te składniki sprawiają, że regularne spożywanie migdałów przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Mogą wpływać na regulację profilu lipidowego we krwi oraz obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL.
Migdały są również prawdziwą skarbnicą witamin z grupy B. Regularne ich spożywanie może wpłynąć zatem korzystnie na układ nerwowy oraz kondycję włosów i paznokci. Mąka migdałowa może stanowić również źródło błonnika pokarmowego przyczyniającego się do sprawnego funkcjonowania przewodu pokarmowego.
Migdały – źródło witaminy młodości
Migdały stanowią ponadto bogate źródło witaminy E. Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Spożywanie orzechów, które stanowią jednocześnie bogate źródło NNKT przyczynia się do jej prawidłowego wchłaniania, transportu i wykorzystania w organizmie. Związek ten zaliczany jest do bardzo silnych przeciwutleniaczy. Zapobiega peroksydacji lipidów budujących wszystkie komórki naszego organizmu. W praktyce wpływa zatem hamująco na procesy starzenia się organizmu. Dodatkowo może przyczyniać się do łagodzenia stanów zapalnych oraz poprawiać wygląd skóry oraz włosów.
Mąka migdałowa – zastosowanie w kuchni
Mąka migdałowa nie jest idealnym wymiennikiem klasycznej mąki. Nie oznacza to bynajmniej, że jest od tradycyjnej mąki gorsza. Posiada jednak nieco inne właściwości i zdolności do wchłaniania wody. W większości wypieków mąka migdałowa może stanowić jedynie wartościowy dodatek, a nie ich bazę. Nie zawiera ona bowiem węglowodanów, które odpowiadają za wiele cech gotowych ciast czy bułeczek. Niewątpliwym atutem tej mąki jest jednak wyjątkowy aromat i ciekawy smak. Chociażby z tych względów warto uwzględnić ją w swoich przepisach.
Mąka migdałowa jest bardzo praktyczna przy przygotowywaniu wielu deserów bez pieczenia. Warto używać jej szczególnie do zagęszczania gotowych już mas i kremów. Mąka ta bardzo dobrze chłonie płyny, więc już niewielkie jej ilości pozwolą na uzyskanie pożądanej konsystencji. W podobny sposób można wzbogacać nią owsianki, jaglanki oraz kaszki. We wszystkich tych przypadkach niezastąpiony jest oczywiście również jej delikatnie orzechowy posmak. Mąka migdałowa nada się także doskonale jako posypka do deserów oraz ciastek.
Mąka migdałowa – gdzie kupić dobrej jakości produkt?
Mąka migdałowa, chociaż coraz popularniejsza, nadal rzadko pojawia się na sklepowych półkach zwykłych supermarketów. Najłatwiej zakupić ją w sklepach internetowych. Przy wyborze produktu warto zwrócić uwagę na certyfikaty ekologiczności oraz zaufanych producentów. W ten sposób zyskujemy pewność, że wyrób rzeczywiście składa się w 100% z migdałów. Orzechy same w sobie nie należą do najtańszych składników. Z tego względu również cena dobrej jakości mąki migdałowej nie może być niska. Zwykle waha się w granicach 22-30 zł za kg.
Mąka migdałowa – czy każdy może ją jeść?
Przeciwwskazaniem do spożywania mąki migdałowej jest przede wszystkich uczulenie na orzechy. Nie powinno podawać się jej dzieciom poniżej 1. roku życia. Również osoby otyłe lub z nadwagą powinny uważać na spożywane ilości tego produktu ze względu na jego wysoką kaloryczność.