Homar to gatunek skorupiaka z rzędu dziesięcionogów i infrarzędu rakowców. W kuchni używane są głownie wielkie homary amerykańskie oraz homary europejskie. Danie to jest bardzo wykwintne i niezwykle smaczne, choć trzeba się przemóc – w końcu homar będzie gotowany żywy!

Homar przed gotowaniem

Skorupiaka należy opłukać pod bieżącą wodą, a następnie umieścić w zamrażarce na około 15 minut, by spokojnie usnął. Jeśli nawet kupujemy go w postaci zamrożonej i tak warto go rozmrozić, dokładnie umyć, a następnie umieścić w zamrażarce na kwadrans.

Jak gotować homara?

Homara należy gotować w osolonej wodzie – tak słonej, jak morska woda. Wówczas będzie najsmaczniejszy. Do wrzątku trzeba go włożyć głową w dół, następnie zanurzając resztę. Do wody należy dodać soli, pieprzu, tymianku, liści laurowych, jak również trochę natki pietruszki. Warto również wycisnąć (a następnie wrzucić do wody wyciśniętą) połówkę cytryny, co doda daniu smaku. Opcjonalnie można również wlać nieco wina.

Jak długo gotować homara?

Homara gotujemy bez przykrycia około 2-3 minuty, jeśli jest mrożony, a około 12-15 minut, jeśli to homar świeży. Czas liczymy od chwili ponownego zagotowania wody po włożeniu do niej skorupiaka. Im większy homar, tym dłużej warto go gotować – te o wadze równej lub przekraczającej kilogram należy trzymać w gotującej wodzie nawet około 25 minut.

Jak podać homara?

Homara podawać należy z roztopionym masłem i czosnkiem. Jest ugotowany, gdy jego odwłok jest zwinięty, a skorupka stała się czerwona. Wówczas należy oderwać głowę oraz rozciąć tułów.

Jak i ile gotować homara
4.6 (92%) 5 votes