Czym zastąpić cukier? Odkryj 4 zdrowsze zamienniki!

Biały cukier powszechnie uważany jest za tuczący i niezdrowy. Coraz więcej osób szuka więc słodkich zamienników cukru, które zawierają mniej kalorii i nie powodują drastycznego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Dotyczy to nie tylko diabetyków, lecz również osób stawiających na zdrową, niskokaloryczną dietę. Jeśli chcesz ograniczyć ilość spożywanego cukru, wcale nie musisz rezygnować ze słodkości. Wystarczy, że zamienisz biały cukier na jego zdrowszą alternatywę – stewię, ksylitol, cukier kokosowy lub melasę.

Stewia

Polskie Towarzystwo Dietetyki uznało stewię za najlepszy zamiennik sacharozy. Jej indeks glikemiczny wynosi 0, podobnie jak liczba kalorii w 100 g, dlatego po stewię mogą sięgać wszyscy – także diabetycy. Za jej słodki smak odpowiadają glikozydy stewiolowe, które sprawiają, że stewia jest aż 250 razy słodsza niż biały cukier. Ten popularny słodzik nie podnosi poziomu glukozy we krwi, nie zmienia indeksu glikemicznego potraw i nie powoduje próchnicy, dlatego stewia jest coraz powszechniej wykorzystywana do produkcji napojów, pieczywa, przetworów, past do zębów czy gum do żucia.

Ksylitol

Cukier brzozowy pozyskuje się z kory brzozy. Mimo że wygląda i smakuje niemal tak samo jak biały cukier, jest znacznie zdrowszy i mniej kaloryczny. W 100 g ksylitolu znajduje się 240 kalorii, czyli niemal o połowę mniej niż w 100 g cukru białego (405 kcal/100 g). Ksylitol wyróżnia się także niskim indeksem glikemiczny (IG = 8), co sprawia, że mogą po niego sięgać diabetycy. Dodatkowym atutem cukru brzozowego są jego właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybicze i przeciwpróchnicze. Ksylitol polecany jest również osobom walczącym z problemem nieświeżego oddechu.

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy, znany również jako Gula Java, pozyskuje się z kwiatostanów palmy kokosowej. W smaku delikatnie słodki, z karmelową nutą, porównywany do cukru trzcinowego. W 100 g cukru kokosowego znajduje się 381 kalorii, czyli tylko odrobinę mniej niż w cukrze białym. Dlaczego więc warto zamienić cukier biały na cukier kokosowy? Indeks glikemiczny Gula Java wynosi jedynie 35, podczas gdy IG cukru białego to aż 68. W jego składzie znajdziemy głównie sacharozę, glukozę i fruktozę, dlatego Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetologiczne zaleca, by traktować cukier kokosowy na równi z białym i korzystać z niego z umiarem.

Melasa

Melasa to charakterystyczny ciemnobrązowy syrop powstający w procesie wytwarzania cukru z buraków lub trzciny cukrowej. Podczas gdy zwykły cukier składa się niemal wyłącznie z sacharozy i jest pozbawiony wartościowych składników odżywczych, w melasie znajdziemy magnez, wapń, cynk, chrom, potas, żelazo, witaminy z grupy B oraz niewielkie ilości tłuszczu i białka. Melasa jest mniej kaloryczna niż cukier biały (290 kcal/100 g), lecz wyróżnia się dość wysokim indeksem glikemicznym (IG = 55). Mimo wszystko melasa jest polecana jako zdrowsza alternatywa dla cukru, po którą powinny sięgać między innymi osoby chorujące na anemię (bogata w żelazo) i kobiety w ciąży (zawiera kwas foliowy).

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Ile głosów: 1

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?