Lekarze i dietetycy ostrzegają: życie w pośpiechu odbija się na naszym sposobie żywienia. Niestety, brak czasu na gotowanie to coraz częstszy problem. Czy można jeść zdrowo, ciężko pracując i nie mając nawet chwili dla siebie? Okazuje się, że tak. Z pomocą przychodzą nam nowoczesne usługi cateringowe.
Życie w pośpiechu i jego efekty
W dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi dąży do sukcesu. Dodatkowo nie chodzi jedynie o sukces w pracy, chociaż o nim mówi się najczęściej. Chcemy odnosić sukcesy na różnych polach naszego życia. Chodzi zarówno o pracę, jak i rodzinę, hobby czy sylwetkę. Takie dążenie do perfekcji ma jednak swoje skutki uboczne. Wiąże się z dużym stresem, który długo ignorowany może prowadzić do depresji, nerwicy i wielu innych chorób, również fizycznych. Jednym z efektów życia w biegu jest także gorsza jakość żywienia.
Kiedy brakuje nam czasu nawet na odpoczynek, jedzenie schodzi na drugi plan. Coraz częściej jemy to, co akurat znajduje się pod ręką: kanapka z osiedlowego sklepiku, fast food po drodze z pracy itd. W domach wielu młodych Polaków kuchnia pełni przede wszystkim funkcję dekoracyjną. Gotują w niej sporadycznie, bo nie mają na to czasu.
Skutki niewłaściwego żywienia
Jedzenie byle czego i w pośpiechu na dłuższą metę jest ryzykowne. Skutki mogą być początkowo niezauważalne, ale trzeba liczyć się z tym, że prędzej czy później uderzą w nas rykoszetem. Lekarze i dietetycy wskazują przede wszystkim na niedobory żywieniowe. Jeśli nie mamy pod kontrolą jakości spożywanego jedzenia i często sięgamy po tzw. gotowce typu fast food, najprawdopodobniej karmimy ciało mało wartościowymi składnikami. Braki podstawowych witamin początkowo będą widoczne po kondycji skóry czy paznokci. Długofalowo odbiją się też na samopoczuciu i zdrowiu np. w postaci obniżonej odporności. Jedzenie w biegu zwykle odbija się też na naszej wadze. Zwykle tyjemy, ale bywa też, że nieświadomie jemy nie tylko źle, ale również za mało. Wówczas dochodzi do redukcji masy ciała.
Nowoczesny sposób żywienia
Pisaliśmy wcześniej, że rozwiązaniem problemu braku czasu na gotowanie może być catering dietetyczny SuviBox z Wrocławia. Usługa ta polega na wykupieniu pełnowartościowej diety na określony czas. Dostawca dowozi pod wskazany adres wszystkie posiłki, które nie wymagają już żadnego przygotowania (poza ewentualnym podgrzaniem). Nie należy traktować na równi z fast foodem. Dobre firmy cateringowe współpracują z dietetykami – ich diety dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych składników, przy czym są także smaczne.
Dieta pudełkowa ma zatem wiele plusów. Jest nie tylko wygodna, ale też wychodzi naprzeciw efektom życia w pośpiechu. Chociaż nie musimy gotować, nie ryzykujemy niedoborami, gorszym samopoczuciem czy wahaniami wagi. Chyba warto spróbować?