
Soczewica jest rośliną towarzyszącą ludziom od wielu tysięcy lat. Jemy ją na wiele różnych sposobów, jako danie główne i jako dodatek. Jest bogata w substancje odżywcze – zwłaszcza zawiera dużo białka, w 100g ziarna jest go aż 25g. Soczewica czerwona to pozbawiona łuski soczewica brązowa.
Soczewica – przygotowanie przed gotowaniem
Przygotowanie soczewicy do gotowania zależy od jej gatunku. Soczewicę czerwoną i zieloną tylko przepłukujemy pod bieżącą wodą (w żadnym razie nie moczymy). Soczewicę brązową moczymy w zimnej wodzie przez około 5 do 6 godzin.
Jak gotować soczewicę
Soczewicę gotujemy w wodzie w proporcji 1 szklanka soczewicy na 1,5 litra wody. Po zagotowaniu wody wsypujemy soczewicę i dodajemy oliwę, gotujemy przez 15 minut w zależności od docelowej konsystencji. Pod koniec dodajemy łyżkę soli. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na parę minut.
Ile gotować soczewicę
Soczewicę czerwoną gotujemy 15 minut, soczewicę zieloną gotujemy przez 25 minut, a brązową przez 40-45 minut. Pamiętajmy aby gotować pod przykryciem, możemy lekko uchylić pokrywkę. Po ugotowaniu należy ją odcedzić.
Jak podawać soczewicę
Soczewicę możemy dodać do zup lub potrawek warzywnych, zieloną i brązową możemy dodać do sałatek.