Dania kuchni Wschodu zdobywają sobie w naszym kraju coraz więcej zwolenników. Oprócz popularnego ramenu coraz więcej osób próbuje swoich sił w przygotowaniu tajskiej zupy Pad Thai. Jaka jest historia tego dania? Jak przygotować ją w wersji wegańskiej?
Pad Thai, czyli co?
Pad Thai to najpopularniejsze danie kuchni tajskiej, dlatego trudno byłoby znaleźć jeden klasyczny przepis na tę potrawę. Okazuje się, że była ona ważna również z punktu widzenia – powiedzielibyśmy dzisiaj – marketingowego. Narodowe danie miało zjednoczyć różne plemiona zamieszkujące wtedy jeszcze Syjam i ochronić państwo przed kolonizacją. Potrawa miała zostać wyłoniona na drodze konkursu, choć istnieją też opinie, że była znana już wcześniej w tradycji kulinarnej Chin. Dziś to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań świata. Klasyczny Pad Thai to kompozycja z następujących składników:
- smażony makaron ryżowy,
- tamaryndowiec,
- orzeszki,
- chili,
- jajko,
- tofu,
- różne warzywa i kiełki.
Niekiedy podawane jest również z krewetkami, sosem rybnym czy trawą cytrynową. Dziś jednak spotyka się go w wielu wariacjach i trudno wybrać jeden, najlepszy przepis na tradycyjny Pad Thai. A jak przygotować go w wersji wegańskiej? Oto nasza propozycja!
Pad Thai w wersji vege
Do przygotowania dania będziesz potrzebować:
- ok. 200 g makaronu ryżowego,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryczkę chilli,
- 2 marchewki,
- 1/2 brokułu,
- 1 czerwoną paprykę,
- 1/4 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych,
- 1/2 ulubionych kiełków,
- pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki.
Makaron ryżowy gotujemy nieco krócej, niż zaleca to producent. Po odcedzeniu przygotowujemy sos z następujących składników:
- 5 łyżek sosu z tamaryndowca,
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman,
- 1 łyżkę sosu rybnego,
- 1 łyżkę sosu sezamowego,
- 2-3 łyżki syropu klonowego.
Oczywiście składniki te można dodawać w takiej proporcji, by uzyskać odpowiadający nam smak.
Następnie rozgrzewamy wok (lub patelnię) z odrobiną oleju. Wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę, poszatkowaną papryczkę chilli i czosnek. Kiedy się usmażą, przekładamy je do naczynia i na tej samej patelni smażymy kolejno (dodajemy w odstępach co 1-2 min) pokrojony w różyczki brokuł, pokrojoną w kostkę paprykę oraz marchewkę poszatkowaną na mandolinie. Kiedy warzywa zmiękną, przesypujemy je do osobnego naczynia. Teraz na dno woka/patelni wylewamy nasz sos i dodajemy ugotowany makaron. Dobrze mieszamy go z sosem i dodajemy wszystkie przygotowane warzywa. Dynamicznie mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, podsmażamy danie ok. 2 minuty i gotowe. Po podaniu posypujemy je kiełkami, posiekaną natką kolendry lub pietruszki i orzeszkami rozbitymi w moździerzu.
To oczywiście tylko jeden z przykładów. W wegańskim Pad Thai może się znaleźć podsmażone tofu (warto wcześniej zamarynować je w sosie sojowym Kikkoman z dodatkiem bazylii oraz startego imbiru). Można dodać również ulubiony rodzaj fasoli. Nie przesadźmy jednak z ilością składników – danie powinno być maksymalnie proste w przygotowaniu.