Kaszki glutenowe w diecie dziecka i całej rodziny – to musisz wiedzieć!

Na fali mody i zmian w trendach żywieniowych gluten w ostatnim czasie mocno stracił na popularności. Ale czy słusznie? Zamiast profilaktycznie eliminować go ze swojej diety i dobrowolnie rezygnować z ulubionych dań, dowiedz się, kiedy i dlaczego gluten faktycznie jest niewskazany, a kiedy można go przyjmować. Kaszki glutenowe okazują się propozycją dla małych i dużych.

Gluten – kiedy jeść, a kiedy nie?

Chociaż dieta bezglutenowa jest obecnie modna, to ograniczenia w przyjmowaniu glutenu dotyczą głównie osób ze zdiagnozowaną alergią lub nietolerancją tego składnika. Celiakia jako choroba autoimmunologiczna może być dziedziczona, dlatego na etapie rozszerzania diety dziecka trzeba zachować czujność. Zwłaszcza, gdy ktoś z rodziny cierpi na to schorzenie. Jeżeli jednak nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych, w rozsądnych ilościach można jest wypieki z białej mąki czy makarony. A co z kaszkami?

Kaszki bezglutenowe, czyli które?

Pojęciem kaszek bezglutenowych zainteresowani są szczególnie rodzice, którzy szykują się do rozszerzania diety swojego dziecka. W których produktach zbożowych znajduje się gluten? Można go spotkać w płatkach, pieczywie, kleikach oraz kaszkach, które w składzie mają:

  • pszenicę,
  • żyto,
  • orkisz,
  • pszenżyto,
  • jęczmień.

Zdarza się jednak, że na opakowaniach z płatkami owsianymi i kaszkami wytwarzanymi z tego zboża pojawia się komunikat, że produkt może zawierać śladowe ilości glutenu. Oznacza to, że produkt powstaje w zakładzie przetwarzającym także zboża zanieczyszczone glutenem, co może powodować, że ich śladowe ilości dostaną się do Twojego produktu. Osoby szczególnie wrażliwe na to białko powinny wybierać te opakowania, na których widnieje symbol przekreślonego kłosa. Dobrej jakości kaszki bezglutenowe znajdziesz np. w sklepie Helpa.

Kiedy wybrać kaszki bezglutenowe?

Pierwszym momentem, w którym jako rodzic sięgasz po kaszkę bezglutenową, jest rozszerzanie diety dziecka. Najczęściej dochodzi do niej w okolicach 6. miesiąca życia, kiedy maluch jest już gotowy na przyjmowanie posiłków w bardziej stałej formie. Choć mleko mamy lub modyfikowane nadal pozostają numerem jeden w jego jadłospisie, to jednak nadchodzi czas na poznawanie nowych smaków. Początkowo są to kaszki bezglutenowe, które są bardzo smaczne, a dzięki dodatkom mają spory ładunek energetyczny, dostarczają witamin i minerałów.

Również w diecie dorosłych ważne miejsce powinny zajmować kasze bezglutenowe. Wybieraj je szczególnie wtedy, gdy przyjmowanie glutenu powoduje u Ciebie:

  • wzdęcia i bóle brzucha,
  • zaparcia lub biegunki,
  • nudności i wymioty,
  • wysypki skórne,
  • ciągłe zmęczenie,
  • stany zapalne jamy ustnej,
  • utratę masy ciała.

U dorosłych łatwiej niż u dzieci jest zdiagnozować np. alergię czy chorobę autoimmunologiczną, jaką jest celiakia. Dlatego nie zwlekaj z wykonaniem odpowiednich badań. Trudniej jednak jest zmienić nawyki żywieniowe i wykluczyć ze swojego menu białe pieczywo, pizzę, klasyczne makarony, pierogi, kopytka i inne wyroby mączne. Na szczęście duży wybór kasz bezglutenowych i innych produktów przeznaczonych dla osób na diecie eliminacyjnej pozwala na uzyskanie równowagi i zbilansowane odżywianie.

Podobał Ci się ten wpis?

Kliknij gwiazdkę aby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Ile głosów: 0

Bądź pierwszy, który oceni ten artykuł 🙂

Przepraszamy, że ten artykuł nie był dla Ciebie przydatny 🙁

Ale możemy go poprawić!

Możesz nam napisać jak możemy uczynić go lepszym?